FENERBAHÇE VAPUR İSKELESİ Projemizin tasarım fikri projenin

Yorumlar

Transkript

FENERBAHÇE VAPUR İSKELESİ Projemizin tasarım fikri projenin
580212
FENERBAHÇE VAPUR İSKELESİ
Projemizin tasarım fikri projenin yapılış amacına paralel bir şekilde biçimlendi.
Öncelikle projenin deniz kenarında olması görsel olarak denizin devamı niteliğinde bir dalga
formu fikrini ardından da projenin doğa ile bütünlüğünü sağlayan organik bir deniz kabuğu
modelini aklımıza getirdi. Projemiz İstanbul Kadıköy’de Fenerbahçe Spor Kulübü Todori
Tesisleri yakınında yer almaktadır. Bu lokasyon seçiminin getirisi iskeleye karadan ulaşımın
kolaylığı ve yakınlarda paralı otopark bulunması ile açıklanabilir. İskelenin denize bakan
cephesi iskelenin güney cephesidir. Bu cephede çatıda bulunan yarım kubbe görünümündeki
cam içeriye maksimum güneş ışığını almak için tasarlandı. İç mekândaki kot farkları hem bu
kubbeden gelen Güneş ışığının eşit dağılımını sağlamakta hem de sürdürülebilirlik ilkesi
doğrultusunda projeye eklenen ışık odalarının işlevselliğini sağladı. İç mekânın zemini
obsidan taşlarla döşenerek ısı kazancının artırdı. İç mekândaki seviye farkları yaratılırken
engelli vatandaşların kullanımı da göz önünde bulundurularak engelli turnikelerinin hemen
önünden bekleme salonuna inen bir rampa tasarlandı. Aynı zamanda engelli araç park alanı ve
engelli tuvaletlerinin de yer aldığı projemizde engelli yolcuların güvenli ve rahat ulaşımı
dikkate alındı. Bunun dışında kuzey cephede kışın yaprak dökmeyen iğne yapraklı ağaçlar
kullanılarak sosyal alan olarak tasarlanan kafeteryayı çevreleyen ve kış rüzgârlarını kesen
doğal bir bariyer oluşturuldu. Verilen ölçü sınırları içerisinde açık alanların da çokça
değerlendirildiği Eco-Shell isimli projemizde iç mekândan dış mekâna geçişler doğa ile yapı
arasında yumuşak bir geçiş yaratarak ve projeyi çevresi ile kaynaştırdı.